Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
KRID: 630679997

Jásdi Tájház fejlesztése, udvar térkövezése és parkosítása

NEMZ-N-21-0035 - „Jásdi Tájház fejlesztése, udvar térkövezése és parkosítása”

Támogatás összege: 13.000.000,-Ft


A megvalósult támogatott tevékenység(projekt/beruházás/program) bemutatása:

A Jásd Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartása alatt álló Jásdi Tájház továbbfejlesztése valósult meg. A 8424 Jásd, Kossuth u.67 számú épület együttes udvarát és az ingatlan  környezetét kívántuk felújítani oly módon, hogy esők után is kulturáltan megközelíthető és használható legyen az épületegyüttes (1767-ből származó U alakú udvarház). A két épület közötti kulturált (nem sár, nem víz, nem hó és nem süppedős talaj) átjárhatóság nagyon fontos volt számunkra, hisz mindkét épületben szlovák közösségünk életvitelét és gasztronómiai örökségét mutatjuk be a hozzánk érkező látogatóknak.

Tervek alapján az udvar egy részét térköveztük (Bontási munkák, humusz leszedés, gépi földmunka, murvaágyazat építése, térkő burkolat építése - 6 és 8 cm vastagságúak, zuzalék ágyazat, besöprő homok, kerti szegély lerakása, másik részét parkosítottuk (tereprendezés, zöldítés)  és a környezethez illő kerti bútorok beszerzését (asztalok, ülő alkalmatosságok) is megvalósítottuk. A Tájházban működik a szlovák szobánk és a vele egy épületegyüttest adó Bodzaházunk interaktív kiállítóterének anyagai a magyar, angol nyelv mellett szlovák nyelven is bemutatásra kerülnek. A tájház eredeti épületegyüttesének kisebb helyreállítási munkálatait (bástyák javítása és vakolása, kőfaljavítások  illetve egy kiülő kültéri teraszt (alapozás, váz és burkolat) is sikerült megvalósítani. A naponta változó építőanyag drágulások ellenére sikerült költségen belül maradva a projektet megvalósítanunk, a tervezett 12.600.000,-Ft értékű felújítási munkákat 12.518.664,-Ft-ból valósítottuk meg, így 81.356,- Ft-ot átkívánunk csoportosítani a beruházási és felújítások fősoron belül eszközbeszerzésre. Nagyon nehezen sikerült beszereznünk a kívánt kültéri eszközöket, mivel azok folyamatosan már júniustól hiánycikknek számítottak (szerettünk volna olyan bútorokat beszerezni, amelyeket korábban a községi önkormányzat már beszerzett, de a nyári programokon kiderült, hogy szükség van még asztalokra és székekre). Végül egy kevés önerővel (7.079,-Ft) sikerült találnunk viszonylag megfelelő áron kültéri bútorokat is.

Az udvar felújítása által a terület új kulturált kültéri közösségi térként funkcionál. A jövőben egy kisebb mobil színpad beszerzését is megvalósítanánk, ahol kulturális eseményeknek adnánk teret a falu lakosai, nemzetiségei és  természetesen a községbe látogató érdeklődők, gyakori zarándokok számára.