Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
KRID: 630679997

Helyi identitást és közösségi együttműködést segítőfejlesztések támogatása

Általános tartalom

BESZÁMOLÓ PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

 

 

VP6-19.2.1.-7-2-17 számú Helyi identitást és közösségi együttműködést segítőfejlesztések támogatása, 3084479795 iratazonosító számú pályázat

 

Önkormányzatunk közösségépítő és turisztikai fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt időszakban. A tevékenységek egymásra épülése érdekében további fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek segítik a jásdi identitás erősítését –„Jásdiak a bodzások” – a lakosság, főként a fiatalok helyben maradását.

 

Községünk számára szinte az egyetlen fejlesztési lehetőség a turizmusfejlesztés. Igyekeztünk olyan projekteket megvalósítani, melyek generálják a községbe érkező turistaszám növekedését, biztosítva a lakosságnak a turizmusba való nagyobb léptékű bekapcsolódását, a helyi termelők termékeinek piacra jutását. Tematikus útvonalakat, interaktív kiállítóteret hoztunk létre és új közösségi tereket valósítunk meg, mert „Hiszünk a vidék erejében”.

 

A fenti célok erősítéséhez az alábbiakat szereztük be:, projektor állványok, hangfal- és mikrofon szett, touch-info pult, nfc matrica, függöny, asztalok, székek, vetítővászon, laptop és kisértékű szoftver, kanapék, info-pult, kuka, polcok, hűtő, projektor, televízió, bútorok.

 

A projektben a tervezett eszközök minden eleme beszerzésre került.

 

Néhány projektelemet azonban mással kellett helyettesíteni, melyek vagy egyenértékűek, vagy jobbak voltak az eredetileg tervezett eszközöktől. A beszerzést nagy mértékben befolyásolta, hogy a pandémia ideje alatt indítottuk a beszerzési eljárásokat. A kültéri eszközök beszerzése volt a legnehezebb, mivel a tervezett eszközök kereskedése leállt vagy megszűnt. A pandémia az eszközök projekt tartam ideje alatti hasznosítását is nagy mértékben befolyásolta.

 

A beszerzett eszközök döntő többségét a nagy nyilvánosság előtt, csak 2021. június 5-től kezdve tudtok használni. Addig azonban a kollégák a Bodzaházban az eszközöket berendezték, elhelyezték és előkészítették a pandémia utáni időszakban való hasznosításra.

 

Olyan beszerzést kívánunk végrehajtani, amely egyszerre szolgálja a közösségépítést, turizmus fejlesztésünket és szükség esetén bemutatkozási lehetőséget is kínál számunkra más településeken való község marketingre is.

 

A fejlesztési helyszín a Bodzaház (Kossuth u. 67) a közösségi életünk új bástyájává vált, mely a LEADER forrásból való beruházás nélkül egyértelműen állítható, hogy nem tudott volna kellő színvonalon megvalósulni.  A turisztikai bemutató tér mellett, közösségi helység is kialakult, ahol a kultúrház programjától függetlenül (mely egyben tornaterem is, esténkénti gyakori sportfoglalkozásokkal) is tudunk szervezni egyéb klubfoglalkozásokat, előadásokat, kisebb kulturális eseményeket. A helyszínen egyaránt lehetőséget biztosítunk a helyi termékek bemutatására (bodza termékek), értékesítésére. A projektbe bevont egyesületek és szlovák önkormányzatunk mind a programok szervezésében, mind pedig a tagságuk aktivizálásában is szerepet kívánnak vállalni a jövőben,  ahogyan azt tették az elmúlt évek során.

 

Mivel a pandémia miatti nyitást tervezni nem tudtuk, ezért számos programot csak júniusban tudtunk  előkészíteni,  amelyek megvalósítását már csak júliusban tudtuk időben megszervezni.

 

Együttműködtünk a Jásd Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal a Bodzaházban átadott galériánk megnyitóján „Sej a jásdi kertek alatt” című kiállításon.

 

Ifjúsági klubunk, Turisztikai Egyesületünk tagjaival együtt főztünk a Bodzaháznapon, amin már a beszerzett eszközöket használtuk.

 

A Bakony-Balaton Keleti Kapuja Leader egyesület által szervezett Balatoni Leader egyesületek találkozójának biztosítottunk helyszínt, ahol beszámoltunk a Leader pályázatunkról, a beszerzett eszközökről azok szerepükről a Bodzaház működésében.

 

Előadói estünk volt június 14-én a Bodzaház közösségi terében (projektor, laptop, állvány, székek ) mind használva voltak. De ugyanolyan fontos szerepe volt, van és lesz az eszközöknek a július 4. gombásznapon, színházi előadásainkon – július 28, 31 és természetesen a mindennapi működésben.

 

A projektben beszerzett eszközök egyértelműen elengedhetetlenek a közösség személyes találkozásaihoz, a közösségi élet újraindításához.

 

Mivel programjaink többsége ingyenes, ezért biztosítani tudjuk a hátrányos helyzetű lakosaink számára a kulturált, sokrétű, színes szabadidő eltöltést, erősítve azt a tudatot, hogy nem csak nagy városban érhetőek el a szórakoztató programok, hanem azokhoz helyben is hozzájuthatnak a kisjövedelműek, munkanélküliek, fiatalok, idősek, kisgyermekes családok egyaránt. Ezekkel a megvalósításra váró programokkal nemcsak a lakosság teljes vertikumát tudjuk  elérni, de a községbe érkező vendégek számára is programot, szórakozást biztosíthatunk.

 

Programjaink minősége és tematikája is bővülni fog  4.059.989,- Ft értékben a pályázatból beszerzett eszközök által.